Børnebyvandring om slaget i 1659

2. Pinsedag kan man tage ungerne med på en omgang aktiv historieundervisning i de skønne grønne områder på Østerbro (Holmens kirkegård og Østre Anlæg), som i dag er så fredelige. I 1659 var området ikke specielt fredeligt. Det var nok et af de farligste steder at befinde sig i Danmark. Det var ingenmandslandet mellem Vartov Skanse på det nuværende Trianglen og Københavns vold som i dag er offentlig park kendt som Østre Anlæg. Her blev der skudt og kæmpet, da den svenske konge Karl Gustav d. 10. angreb København med det formål at udslette hele Danmark af landkortet og selv blive konge over hele Norden.

Hvad gør det til en børnebyvandring?

Jeg har haft en hvis succes med at fortælle historien til børn og forskellen fra en voksentur er, at jeg har fokus på formidlingen til børnene. Jeg har billeder med, så de kan se hvordan soldaterne så ud dengang. Det er et ret spændende emne i sig selv. Det er jo ikke riddertiden, men alligevel har de sværd og rustninger, men der er også krudt og kugler. Det er krigsmæssigt en spændende tid! Se f.eks. dette sværd, som man efter det store slag fandt på en død svensker – det er et bøddelsværd fra 1500-tallet – som en svensker åbenbart havde tænkt sig at hygge sig med i København. Det er ikke et kampvåben, men et henrettelsesvåben og siger lidt om hvilke typer det var, som Københavnerne stod overfor og hvad kampen drejede sig om – liv eller død!

Bøddelsværd fra 1500-tallet
Bøddelsværd fra 1500-tallet. Det hænger på Tøjhusmuseet.

 

 

 

 

 

Jeg klæder mig ikke ud!

Jeg er blevet foreslået at klæde mig ud, men den slags byvandrer er jeg ikke og jeg er heller ikke rollespilsnørd. Jeg vil rigtig gerne fortælle en spændende historie, men synes faktisk at kilderne i sig selv er spændende nok, og at stå på stedet hvor tingene faktisk i virkeligheden skete, det er spændende og man kan mærke historiens vingesus. Hvis jeg var klædt ud, så ville det blive teateragtigt og fjerne fokus fra at det faktisk er en virkelig historie. Men hvis børnene vil klæde sig ud og have våben med f.eks., skal de være meget velkomne. Vi ender i Østre Anlæg, hvor der er rig mulighed for en god fægtekamp!

Hjelm fra svensk soldat. Hænger på Rytterskolen i Brønshøj. Her var den svenske hærs hovedkvarter - Carlstad.
Hjelm fra svensk soldat. Hænger på Rytterskolen i Brønshøj. Her var den svenske hærs hovedkvarter – Carlstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Certifikat til de overlevende

En forskel fra en tur med kun voksne er at man kan forsøge at gøre svenskerne kunsten efter ved at storme volden. Den bastion hvor slaget rent faktisk foregik har tilfældigvis overlevet voldenes nedlæggelse i slut 1800-tallet og det er helt fantastisk at opleve hvor stor sådan et voldanlæg har været. Dem der overlever turen får  et særligt Storm-Certifikat, med navn og offentligt stempel, som man kan gemme som evigt minde om slaget.

Voksne kan sagtens være med

Hvis man er voksen (man kan godt have en barnlig sjæl i en granvoksen krop) og ikke lige kan få hevet et barn med – om ikke andet for  syns skyld, kan man sagtens være med. På turen og efter turen vil jeg meget gerne fortælle mere og svarer på spørgsmål om krigen. Jeg vil gøre alt for at alle får en god og tilfredsstillende tur.

Praktisk info

Pris: 60 kr. for voksne – 30 kr. for børn
Vi mødes ved hjørnet af Sortedams Dosering og Østerbrogade – se mødested på google map.
Læs mere om det glemte slag ved den østre vold i 1659 i børnehøjde.

Billedet øverst er fra Rytterskolen i Brønshøj, hvor man på udvalgte dage kan se en udstilling på 1. sal om Stormen på København. Den kan anbefales. Her er et billede mere fra udstillingen:
IMG_4249

 

 

 

 

 

 

App med billeder til Stormen på København:

Jeg programmede for et års tid siden en app, som var tænkt til formidling til skolebørn. Den har ikke fulgt med diverse opdateringer og fungerer ikke helt optimalt mere på nogle mobiler. På computer fungerer den dog fint og man kan se flere billeder fra den fine Carlstad-udstilling:

Hent app’en her