Nazi-flag

Blandt fjender – byvandring om 2. Verdenskrig

Denne tur går gennem det indre Østerbro, hvor den tyske ambassade lå under 2. Verdenskrig og hvor den nazistiske tilstedeværelse – både den danske og tyske – var massiv.

Vi ser hvor hvervningen til Frikorps Danmark og SS-Nordland foregik i det idylliske Rosenvænget og hvor Søren Kam havde sin daglige gang, da han formede Schalburg-korpset. Det var herfra historien om det første terrormord begyndte og det var her Jøde-aktionen, hvor danske jøder blev indfanget og sendt til KZ-lejre i Tyskland, muligvis også blev planlagt.

Hvervekontrakt til Waffen-SS.
Hvervekontrakt til Waffen-SS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Modstandskampen var også rigt repræsenteret i området. Faktisk foregik nogle af de første rigtige sabotager på Østerbro og vi skal se hvor Holger Danske havde et våbendepot. Vi skal også om det første forsøg på en stikkerlikvidering i Faksegade, hvor ”Flammen” alias Bent Faurschou-Hviid, fik sin skæbne besejlet.
Her er et lille link til Nationalmuseets formidling om Bent Faurschou-Hviid

Turen ender på Blegdamsvej hvor Schalburgkorpset endte med at have hovedkvarter og hvor Flammen og Citronen deltog i et frontalangreb, som der stadig er synlige spor af.
Lige ved siden af ligger Niels Bohr instituttet og vi runder af med atombomben, som endte verdenskrigen og som blev en vigtig faktor i den kolde krig, som allerede var i gang.

Turen krydres med skæbner fra krigen, som boede i området.

Varighed: ca. 2,5 timer

SS-korpset: Schalburgkorpset i Frimurerlogen på Blegdamsvej.
SS-korpset: Schalburgkorpset i Frimurerlogen på Blegdamsvej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Book denne byvandring

Byvandringer for skoler og uddannelsesinstitutioner